De spannende synergie van kunst en technologie

1 juli 2023 | Artikel

Intro

Met de titel van deze bijdrage in gedachte heb ik voor dit bericht enkele werken gecreëerd met AI-tools. Bekijk na het lezen van de tekst de afbeeldingen nog eens en laat je eigen indruk de eindconclusie zijn.

De toekomst van potlood en penseel

AI en kunst, technologie en kunst zijn als yin en yang; ze lijken misschien tegenstrijdig, maar ze vormen samen een harmonieus geheel.

Het is echter een vraag die de wereld van kunst en technologie in tweestrijd heeft gebracht: mag kunst die door Kunstmatige Intelligentie (AI) is gecreëerd, beschouwd worden als Kunst met een hoofdletter ‘K’?

Laten we deze vraag vanuit meerdere perspectieven beantwoorden.

 

Kunst volgens traditionele kunstenaars – de menselijke creativiteit

Kunstcritici en traditionele kunstenaars zweren bij de menselijke creativiteit als de essentie van kunst. Volgens hen is kunst een weerspiegeling van de menselijke ervaring, emotie en interpretatie. In dat perspectief is AI slechts een hulpmiddel en kan het niet de complexiteit van de menselijke geest benaderen. Maar zoals een oud gezegde luidt: ‘de schoonheid van de vrijster ligt in ’s vrijers oog’ of in dit geval: de schoonheid van Kunst ligt in de ogen van de toeschouwer.

Synergie 1 - Aitopic.nl

De pragmatische visie: creativiteit in codering

De pragmatische school van denken, bestaande uit technologen en vooruitstrevende kunstenaars, is van mening dat AI inderdaad kunst kan genereren. Zij zien codering als een nieuwe vorm van creativiteit.

Waarom zou een gedicht geschreven door een AI minder waardevol zijn dan een gedicht geschreven door een mens? Voor hen is de essentie van kunst niet gebonden aan de bron, maar aan het eindproduct en de ervaring die het teweegbrengt.

Synergie 2 - Aitopic.nl

Tussen twee werelden: de hybride benadering

Een derde standpunt komt van een groep die zich ergens tussen de traditionele en pragmatische visie bevindt. Ze omarmen het idee van een hybride model waarin AI en menselijke kunstenaars samenwerken.
Hier kan AI bijvoorbeeld dienen als een middel om menselijke creativiteit te vergroten en nieuwe artistieke mogelijkheden te ontsluiten. Volgens hen kan kunstmatige intelligentie kunst bevorderen, maar kan het op zichzelf geen kunst creëren.

Conclusie: kunst of kunstmatig?

De vraag of AI kunst kan creëren of dat kunst gecreëerd kan worden met behulp van AI blijft grotendeels subjectief. Het antwoord hangt af van onze definitie van kunst en hoe we deze definitie laten evolueren met de tijd en de technologische ontwikkelingen.

Eén ding is zeker: de samensmelting van AI en kunst creëert boeiende discussies en nieuwe mogelijkheden. Het prikkelt onze verbeelding en daagt ons uit om traditionele definities en begrenzingen te heroverwegen. Ongeacht waar je in dit debat staat, de samensmelting van AI en kunst is een fascinerend speelveld dat alleen maar interessanter wordt. Het is een dialoog die verre van besloten is, maar die ongetwijfeld zal blijven boeien zolang kunst en AI blijven evolueren.

Schermvullende diashow? Klik op een afbeelding!

Klik voor een overzicht van alle gecreëerde galerijen of werken op aitopic.nl onder het menu Aitopic Art op Galerijen en/of Willekeurig.