Vluchtelingen – de grens bereikt…

27 november 2023 | Artikel

Inleiding

‘De instroom van vluchtelingen en asielzoekers moet worden gestopt.’

Deze controversiële stelling, die steeds vaker de kop opsteekt in het Europese politieke landschap, roept fundamentele vragen op over de aard van onze samenleving en de waarden die wij koesteren.

De kloof tussen vluchtelingen en asielzoekers enerzijds en de aanhangers van radicaal-rechts anderzijds werd ooit treffend verwoord door Ernst Ferstl, een Oostenrijkse schrijver:

‘Er zijn te veel vluchtelingen, zeggen de mensen. Er zijn te weinig mensen, zeggen de vluchtelingen.

Deze uitspraak legt de kern van het probleem bloot: een gebrek aan empathie en begrip. Terwijl sommigen spreken over vluchtelingen als een abstracte, overweldigende ‘massa’, vergeten ze dat het hier gaat om individuen, vaak met hartverscheurende verhalen van verlies en overleving.

Voorbijgaan aan de essentie van opvang en asiel

De oproep van radicaal-rechts om een halt toe te roepen aan de instroom van vluchtelingen gaat voorbij aan een aantal essentiële punten.

Ten eerste, vluchtelingen zijn vaak slachtoffers van omstandigheden die hun keuze om te vluchten niet alleen rechtvaardigen, maar ook noodzakelijk maken. Oorlog, vervolging, en extreme armoede zijn geen keuzes, maar harde realiteiten.

Ten tweede, de houding van radicaal-rechts lijkt te suggereren dat Nederland – en bij uitbreiding Europa – geen verantwoordelijkheid heeft in de opvang van mensen die hun toevlucht zoeken van onrecht en gevaar. Deze visie staat haaks op de grondbeginselen van humanisme en internationale solidariteit, waarden die diep geworteld zijn in de Europese cultuur en geschiedenis.

Welke grenzen?

Bovendien, als we het over ‘grenzen’ hebben, moeten we ons ook afvragen welke grenzen we bereid zijn te stellen aan onze humaniteit en ons mededogen.

Is het afwijzen van mensen in nood een grens die we bereid zijn te overschrijden?

De geschiedenis heeft al te vaak aangetoond dat het sluiten van grenzen voor de meest kwetsbaren onder ons kan leiden tot tragische gevolgen.

Mededogen, rechtvaardigheid, menselijke waardigheid

Het is cruciaal dat we deze discussie voeren met een open hart en een open geest.

Het gaat hier niet enkel om het bepalen van beleid, maar om het bevestigen van onze identiteit als een samenleving die staat voor mededogen, rechtvaardigheid en menselijke waardigheid.

Laten we niet vergeten dat ‘te weinig mensen‘, zoals de vluchtelingen zeggen, een oproep is tot menselijkheid – iets wat nooit te veel gevraagd kan zijn.

Schermvullende diashow? Klik op een afbeelding!

Klik voor een overzicht van alle gecreëerde galerijen of werken op aitopic.nl onder het menu Aitopic Art op Galerijen en/of Willekeurig.